عبدالله: کودتای انتخاباتی مشروعیت ندارد/ احمدزی: مخالفتی با بازشماری آرای مشکوک ندارم

۱۷ تير ۱۳۹۳

کلمه- گروه بین الملل: یک روز پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اعتراضات مردمی ادامه دارد. صدها نفر از هواداران عبدالله عبدالله که روز سه شنبه ۱۷ تیر در خیمه لویه جرگه کابل تجمع کرده بودند پیش از آغاز سخنرانی، عکس بزرگ حامد کرزی را پایین کشیده و پاره کردند و تصویر عبدالله عبدالله نامزد معترض انتخابات ریاست جمهوری را به جای آن گذاشتند. عبدالله گفت که قلبا با این اقدام مخالف است.
عبدالله که در دور نخست انتخابات از رقیب خود جلو بود، در دور دوم، براساس نتایجی که از سوی کمیسیون انتخابات اعلام شده، حدود یک میلیون رای از اشرف غنی احمدزی عقب است.
روز گذشته کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان نتایج اولیه را اعلام کرد و اشرف غنی احمدزی را با بیش از ۵۰ درصد آراء پیشتاز انتخابات اعلام کرد. ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله، نامزد معترض دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یک روز پس از اعلام نتایج ابتدایی، در کابل گردهمایی اعتراضی برگزار کرد. عبدالله نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری را “کودتا علیه آرای پاک مردم” خوانده و گفته است که نهادهای انتخاباتی مشروعیتی نزد او و تیمش ندارند.
به گزارش ایسنا، او در این گردهمایی در سخنرانی گفت: “مثلث ارگ ریاست جمهوری، کمیسیون انتخابات و یک تیم انتخاباتی (تحول و تداوم) تصمیم گرفتند که نتیجه تقلب را اعلام کنند. من به ملت با اراده، با غیرت و با شهامت و ملت آزادی دوست و حق پرست و عدالت پرست افغانستان اطمینان می دهم که نتیجه تقلب را نمی پذیریم. مثلث ارگ، کمیسیون انتخابات و ستاد اشرف غنی احمدزی علیه رای پاک مردم افغانستان کودتا کردند.
عبدالله تاکید کرد: حکومتی که به رای پاک مردم افغانستان آمده پا برجای می‌ماند. این خواست مردم افغانستان است. مردم می خواهند و در انتظار بودند و هستند که ما حکومت خود را اعلام کنیم.
او تصریح کرد: با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا گفت‌وگوی تلفنی داشتم. کری گفته که روز جمعه می‌آید و در مورد جداسازی آرای پاک و ناپاک صحبت خواهد کرد. کری قول داده که در مقابله با تقلب و برای افشای تقلب در کنار مردم افغانستان باشد. آمریکا هم خواهان جدا شدن “آرای تقلبی” در انتخابات افغانستان از آرای پاک است. مردم از من انتظار دارند که حکومت خود را اعلام کنم و من نیز حکومت را اعلام خواهم کرد اما از هواداران خود می‌خواهم که به من برای اعلام حکومت چند روز دیگر وقت بدهند.
گردهمایی ستاد انتخاباتی عبدالله در تالار لویه جرگه افغانستان برگزار می شود. تالار لویه جرگه در روند انتخابات محل برگزاری تعدادی از مبارزات انتخاباتی بوده و دولت هم نشست‌های مهم خود را در آن برگزار می‌کند.
او در ادامه سخنان خود گفت که تیم انتخاباتی‌اش آخرین تلاش‌های خود را برای جداسازی “اوراق پاک از ناپاک” به خرج داده است.
عبدالله تاکید کرد: تمام عمر خود را وقف وحدت ملی و تمامیت ارضی افغانستان کرده‌ایم و تجزیه افغانستان، جنگ داخلی یا بحران در افغانستان را نمی خواهیم. تعهد خود را به آرمان‌های شهدا تکرار می‌کنم و از شما خواهش می کنم که به من اعتماد کنید و چند روز وقت دهید. جز رای پاک مردم افغانستان هیچ کسی نمی‌تواند در افغانستان حکومت کند .ما تمام عمر خود را برای حفظ وحدت ملی افغانستان مبارزه کردیم و همچنان به این مبارزه ادامه خواهیم داد. برنده انتخابات بدون شک و شبهه ما هستیم. اجازه برقراری حکومت تقلبی را حتی برای یک روز نمی دهیم. فشار، تهدید و تطمیع به هیچ وجه در مورد ما موثر نخواهد بود. به مردم افغانستان اطمینان می‌دهم که حکومت مورد نظر آنها را اعلام خواهم کرد. اگر قطعه قطعه شوم دولت تقلبی را نمی پذیرم. از مردم توقع دارم چند روز به من وقت مشورت و صحبت بدهند تا تصمیمی بگیرم که صلاح مردم افغانستان در آن باشد.
اشرف غنی: کار به حکومت موازی نخواهد کشید
از سوی دیگر، اشرف غنی احمد زی، در نشستی خبری در خانه خود اعلام کرد منتظر اعلام نهایی نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باقی می‌ماند اما در هر صورت کار به حکومت موازی نخواهد کشید.
احمد زی، سخنان اخیر عبدالله عبدالله را تاسف‌ بر انگیز خواند و گفت: ما مخالفتی با بازشماری آرای مشکوک در انتخابات اخیر نداریم و به پاکی آرای خود ایمان دارم. ما در هرحال پایبند قانون خواهیم بود.
اشرف غنی ادامه داد: هدف ما ایجاد یک حکومت فراگیر ملی در افغانستان است و کار به تشکیل حکومت موازی نخواهد کشید.
اشرف غنی با اشاره به این که حاضر به مذاکره بوده و از تمام اصول قانونی پیروی می کند، گفت: ما از کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی می خواهیم تا یک بررسی سرتاسری انجام دهد و در این پروسه باید شفافیت بدست بیاید.
او خاطرنشان ساخت: درخواست بررسی آراء را عبدالله عبدالله مطرح کرده و ما خواهان آن هستیم که در صورت انجام این بررسی، عبدالله دوباره به روند انتخابات بازگردد. نتیجه این بررسی که تحت نظر کارشناسان بین‌المللی صورت بگیرد، برای ما قابل قبول خواهد بود.
بی‌بی‌سی نیز به نقل از اشرف غنی خاطرنشان کرد که سفیر آمریکا در افغانستان با وی صحبت کرده است ولی طرح مشخصی برای حل بحران ارائه نداده است.
او افزود: ما از آمدن جان کری به کابل استقبال می کنیم ولی راه حل باید در میان افغان ها جستجو شود. ما همه باید منتظر اعلام نتیجه نهایی باشیم و هیچ گونه اعتقاد به زورگویی نداریم و تنها گفت وگو بین افغانها و مذاکرات سیاسی می تواند مشکلات ما را حل کند.
حامد کرزی
حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان، نیز با صدور اعلامیه ای که در سایت رسمی ارگ منتشر شد، اعلام نتایج ابتدایی را یک گام مثبت در روند انتخابات خواند.
به گزارش بی بی سی، در بیانیه رسمی کرزی اشاره ای به واکنش‌های ستاد آقای عبدالله به اعلام نتیجه انتخابات نشده و از مردم خواسته که “صبر و شکیبایی و همبستگی خود را همانند قبل حفظ و برنده انتخابات زمانی مشخص خواهد شد که نتایج نهائی بعد از رسیدگی به شکایت‌ها و جدا کردن آرای درست از نادرست اعلام خواهد شد.”
هشدار به قطع کمک های آمریکا
مقام‌های آمریکایی نیز در رابطه به اعلام نتایج ابتدایی انتخابات واکنش نشان داده اند. جیمز دابنز فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان و پاکستان، گفته است نتایج انتخابات باید پس از توافق هر دو نامزد اعلام می شد. دابنز همچنین بر ضرورت بررسی ادعاهای مبنی بر تقلب، تاکید کرده است.
در همین حال وزارت خارجه آمریکا با صدور اعلامیه ای با اشاره به واکنش ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله، هشدار داد که اقدام برای کسب قدرت با توسل به اقدامات فراقانونی در افغانستان باعث می‌شود ایالات متحده کمک‌های اقتصادی و حمایت امنیتی خود از این کشور را قطع کند.
کری در عین حال از نهادهای انتخاباتی افغانستان خواست که به تمام “ادعاهای معقول” در مورد تخلفات انتخاباتی به طور کامل و دقیق رسیدگی کنند.
جان کری در سال ۲۰۰۹ در مذاکره بین عبدالله عبدالله و حامد کرزی بر سر نتیجه انتخابات نقش کلیدی داشت. مذاکراتی که در نتیجه آن آقای عبدالله از رفتن به دور دوم انتخابات انصراف داد و حامد کرزی برنده انتخابات اعلام شد.