اتحاد عبادی با حشد شعبی در انتخابات آتی عراق

۲۴ دى ۱۳۹۶

حزب دعوه اسلامی عراق از هیچ جریانی در انتخابات آتی عراق تحت نام خود حمایت نخواهد کرد، اما دو کاندیدای اصلی برای پست‌نخست‌وزیری در انتخابات امسال عراق از این سازمان پرنفوذ و قدیمی شیعی خواهند بود: حیدر عبادی، نخست‌وزیر کنونی و نوری مالکی، نخست‌وزیر پیشین.
به گزارش رسانه‌های عراقی، حیدر عبادی به توافقنامه‌ای انتخاباتی با رهبران حشد شعبی (نیروهای بسیج مردمی) برای اتحاد در مبارزات انتخاباتی آینده دست یافته است.
هادی عامری در دیدار با حیدر عبادی (راست تصویر)
عبادی از پنج‌شنبه گذشته با هادی عامری، رهبر ائتلاف فتح، مهم‌ترین ائتلاف گروه‌های مسلح شیعی در حال مذاکره بوده است. هادی عامری که تحت حمایت ایران است، رهبری سازمان بدر را در گروه‌های حاضر در این ائتلاف نیز برعهده دارد. شورای عالی اسلامی عراق و چند حزب دیگر نیز در این مذاکرات حضور داشتند.
حاصل این مذاکرات تشکیل «ائتلاف پیروزی عراق» (النصر) بود. عبادی به عنوان نامزد نخست‌وزیری این ائتلاف در انتخابات شرکت خواهد کرد. این ائتلاف در بیانیه‌ای توضیح داده است که «ما می‌خواهیم مسیر سیاسی را اصلاح کنیم و تجربه‌ و حرفه‌ای‌گری را اتخاذ کنیم و از فساد دور شویم.»
رهبران این ائتلاف گفته اند که قدرتمندترین گروه‌های شیعی نظامی و سیاسی را که در جنگ با گروه «دولت اسلامی» (داعش) حضور داشتند، گرد آورده اند.
فرماندهان حشد شعبی و شبه‌نظامیانی که به خاطر عضویت در آن حقوق می‌گیرند، به عنوان اشخاص نظامی حق نامزدی در انتخابات را ندارند مگر اینکه از سمت نظامی خود استعفا دهند.
در هر حال، ۱۴۰ هزار شبه‌نظامی حشد شعبی و خانواده‌ها و حامیان آنان پایگاه اجتماعی مهمی را در انتخابات آتی نمایندگی می‌کنند.
به علاوه، ایران بزرگترین حامی حشد شعبی در عراق است و اتحاد عبادی و این نیروها برای تشکیل دولت آینده می‌تواند نفوذ تهران در سیاست‌های بغداد را بیش از پیش گسترش دهد.
پیش از این آمریکا از عبادی خواسته بود تا حشد شعبی را از صحنه سیاسی عراق بیرون کند.

رقابت با مالکی
عبادی در این انتخابات با نوری مالکی، یکی دیگر از سیاستمداران پرنفوذ شیعه و دبیرکل حزب دعوه به رقابت خواهد پرداخت.
هادی العامری، متحد عبادی در انتخابات، همراه با قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس
مالکی به عنوان رئیس ائتلاف «دولت قانون» در انتخابات شرکت خواهد کرد.
به دلیل شرکت  دو سیاستمدار برجسته دعوت در انتخابات، این حزب در بیانیه‌ای اعلام کرده است که اعضایشان می‌توانند در فهرست‌های متفاوت در انتخابات آتی شرکت کنند و به نامزدهای عضو این حزب در هر فهرستی رأی دهند.
نوری مالکی نخستین‌بار ۲۰۰۶ به عنوان نخست‌وزیر انتخاب شد. او در انتخابات بعدی نیز با ائتلاف دولت قانون با کسب ۸۹ کرسی به دومین ائتلاف بزرگ پس از فهرست العراقیه ایاد علاوی که ۹۱ کرسی کسب کرده بود، بدل شد و بار دیگر به نخست‌وزیری رسید.
او تا ۲۰۱۴ در این سمت بود اما ظهور داعش و تسخیر قلمروهای وسیعی از عراق از سوی این گروه باعث شد تا عبادی به جای او به قدرت برسد.
ناظران مالکی را به خاطر سیاست‌های تبعیض‌آمیزش علیه سنی‌های عراق در قدرت‌گرفتن داعش در این کشور مقصر می‌دانند.
درخواست تعویق از سوی سنی‌ها
انتخابات سرتاسری عراق قرار است ۱۲ مه امسال برگزار شود. با این حال، سیاستمداران سنی خواهان تعویق این انتخابات هستند.
آنها استدلال می‌کنند که انتخابات باید دست‌کم شش ماه دیگر به تعویق بیفتد تا سرزمین‌های باز پس‌گرفته از داعش بازسازی شود.
احمد سلمانی، یکی از اعضای ائتلاف سنی «اتحاد نیروها» به عرب‌نیوز گفته است که «توجیهات واقعی برای به‌تعویق‌انداختن انتخابات وجود دارد. بیشتر آوارگان جنگی هنوز به خانه‌هایشان بازنگشته‌اند و هنوز در چادرهای اسکان موقت زندگی می‌کنند. زیرساخت شهرهای بازپس‌گرفته از داعش کماکان احیا نشده است و به همین خاطر مردم توان بازگشت به آنجا را ندارند.»
با این حال سیاسیون شیعی عراق با تعویق انتخابات مخالفند و تغییر در آن را بر خلاف قانون اساسی کشور می‌دانند.

در همین زمینه