مجری برنامه «صبح بخیر، ویتنام» درگذشت

۲۹ تير ۱۳۹۷

ایدریان کرونوئر، مجری برنامه رادیویی «صبح بخیر، ویتنام» که به خاطر یک فیلم سینمایی ضد جنگ به همین نام (با بازی رابین ویلیامز) به شهرت جهانی رسیده بود، در هفتاد و نه‌سالگی درگذشت.
ایدریان کرونوئر، مجری برنامه رادیویی «صبح بخیر، ویتنام» و در پیش‌زمینه رابین ویلیامز بازیگر نقش او در فیلمی به همین نام. کرونوئر با عواید این فیلم وکیل شد و در خدمت سربازان آمریکایی از جنگ برگشته درآمد
۶ صبح است در سایگون، در سال‌های ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۶. ایدریان کرونوئر برنامه رادیویی خود را برای سربازان آمریکایی در ویتنام اجرا می‌کند: موسیقی راک‌ اند رول به جای ترانه‌های محلی محافظه‌کاران آمریکایی. این برنامه می‌بایست از حدود یک برنامه کسالت‌آور از یک شبکه رادیویی نظامی فراتر رود، یک برنامه جوان‌پسند باشد و سربازان آمریکایی را با کشورشان در هزاران کیلومتر دورتر، در آن سوی اقیانوس مرتبط کند.
موضوع  فیلم ضد جنگ «صبح بخیر ویتنام» به کارگردانی بری لوینسون و بازی رابین ویلیامز هم همین برنامه رادیویی ایدریان کرونوئر است با این تفاوت که داستان فقط تا این حد که کرونوئر قصد داشت یک برنامه متفاوت ارائه دهد با واقعیت منطبق است.
«صبح بخیر ویتنام» که در سال ۱۹۸۷ به نمایش درآمد، چهره متفاوتی از ایدریان کرونوئر ارائه می‌دهد: یک مجری شبکه نظامی «ای اف ان» که به خطر عقاید صلح‌جویانه‌اش با فرماندهان مافوق درمی‌افتد، عاشق یک دختر ویتنامی می‌شود و هیچ علاقه‌ای هم ندارد که مانند دیگران، جهان را به دو بخش نیک و شر تقسیم کند و سرانجام به خاطر عقاید متفاوتش از ارتش آمریکا اخراجش می‌کنند.
ایدریان کرونوئر، مجری برنامه رادیویی «صبح بخیر، ویتنام» همواره به تأکید گفته بود که این داستان حقیقت ندارد. او یک سال در ویتنام به ارتش آمریکا خدمت کرد و بعد از انقضای خدمتش مانند دیگر سربازان ترخیص شد. کرونوئر بعد از بازگشت از ویتنام ابتدا به عنوان مجری یک شبکه رادیویی به کارش ادامه داد و سپس به تدریس و بعدش هم به تبلیغات تجاری برای کالا روی آورد.
در سال ۱۹۷۹ او سرانجام به اتفاق دوستش به این فکر افتاد که بر اساس تجربه‌هایش در جنگ ویتنام فیلمنامه‌ای بنویسد که با سایر فیلم‌های جنگی که در آن زمان در سینماهای آمریکا به نمایش درمی‌آمد تفاوت داشته باشد. حاصل این تلاش به کارگردانی بری لوینسون اکران شد و با بازی به یاد ماندنی رابین ویلیامز به تاریخ سینمای ضد جنگ در جهان راه یافت. فیلم‌هایی مانند «غلاف تمام‌فلزی» (استنلی کوبریک، برنده اسکار)  «جوخه» و «متولد چهارم ژوئیه» (هر دو فیلم به کارگردانی الیور استون)، «قلب‌ها و ذهن‌ها» (پیتر دیویس) و «ضایعات جنگ» (برایان دی پالما).
ایدریان کرونوئر گفته بود که آنچه که بر پرده سینما به نمایش درآمد با آنچه که او نوشته بود تفاوت داشت. تفاوت‌ها هم در این حد بود: اغراق‌گویی به سبک هالیوود و مقادیر زیادی تخیل در متن یک داستان واقعی.
با دستمزدی که ایدریان کرونوئر از نمایش این فیلم عایدش شد، موفق شد در رشته حقوق تحصیلاتش را به پایان برساند و به عنوان وکیل برای حقوق سربازان جنگ ویتنام فعالیت کند.
رابین ویلیامز بازیگر نقش ایدریان کرونوئر در فیلم «صبح بخیر، ویتنام» هم در سال ۲۰۱۴ خودکشی کرد. ویلیامز جایزه اسکار و جایزه گلدن گلوب را به دست آورده بود.
بیشتر بخوانید:

رابین ویلیامز خودکشی کرد و درگذشت