کاربران شبکه‌های اجتماعی در واکنش به صدور حکم اعدام: «صدای ما بودی، صدای تو می‌شویم»

۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

ملی مذهبی _ با صدور محکومیت توماج صالحی از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان به اعدام و مجازات‌های تکمیلی، به سرعت هشتگ توماج صالحی جزو هشتگ‌های ترند در شبکه اجتماعی ایکس و اینستاگرام شد. تا این لحظه بیش از ۱۴۰ هزار نفر با استفاده از این هشتگ درباره این حکم در صفحه‌های شخصی خود در ایکس اظهارنظر کرده‌اند و در اینستاگرام هم بیش از ۴۳۷k از آن استفاده کرده‌اند.

صفحه رسمی توماج صالحی در شبکه اجتماعی ایکس هم با انتشار خبر صدور حکم اعدام برای این رپر ایرانی، از جزییات این حکم اینطور نوشت:

دادگاه انقلاب اصفهان اتهامات معاونت در بغی، اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و دعوت به آشوب را جملگی از مصادیق افساد فی الارض دانسته و با تاکید بر احراز گستردگی افساد، حکم اعدام را برای توماج صالحی صادر کرده است. عجیب‌تر اینکه دادگاه بدوی، برای مجازات اعدام، حکم تکمیلی هم در نظر گرفته و توماج صالحی را به ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت‌های هنری و شرکت در کلاس‌های مدیریت رفتار و مهارت دانش دادگستری اصفهان محکوم کرده است. این دادگاه همچنین مجازات تعلیقی توماج صالحی را نیز قابل اجرا خوانده است. ضمنا، این دادگاه اتهامات اخلال در نظم عمومی، نشر اکاذیب و دعوت به آشوب از طریق جرائم رایانه‌ای را نیز در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ دانسته و حکمی برای این اتهامات صادر نکرده است. (پرونده این اتهامات همچنان باز میباشد) همچنین این دادگاه همچنین برای اتهامات ارتباط با دول متخاصم و توهین به رهبری، قرار موقوفی تعقیب صادر کرده است. دلیل این مهم، صدور حکم برائت از این اتهامات در حکم قبلی همین دادگاه است.

وفادار، رپر معترض در حمایت از او ویدیویی منتشر کرده و ضمن درخواست از خانواده رپ فارسی برای حمایت از توماج، گفت:

مگر توماج دزدی و اختلاس کرده؟ مگر خاوری است؟ مگر آقازاده است؟ مگر مثل خیلی‌های دیگر، خیلی کارها کرده؟

پس از انتشار خبر صدور حکم اعدام به اتهام «افساد فی‌الارض» توسط دادگاه انقلاب اصفهان برای «توماج صالحی»، خواننده رپ معترض، شمار زیادی از چهره‌های سیاسی، فرهنگی، هنری، شهروندان عادی و خانواده‌های دادخواه با تاکید بر نقض فاحش قوانین حقوق‌بشری به آن اعتراض کرده و خواهان آزادی بی‌قید و شرط او شدند.

روز چهارشنبه ۵اردیبهشت۱۴۰۳، بعد از ساعت‌های طولانی گمانه‌زنی توسط کانال‌های خبری و منابع غیررسمی، روزنامه «شرق» به نقل از «امیر رئیسیان»، یکی از وکلای توماج صالحی نوشت که دادگاه انقلاب در اقدامی «بی‌سابقه»، حکم دیوان عالی درباره لغو حکم دادگاه بدوی برای موکلش را «ارشادی» دانسته و این خواننده معترض را «به‌اتهام افساد فی الارض، به اشد مجازات یعنی اعدام محکوم کرده است.»

شامگاه چهارشنبه، گزارش‌ها از شهرهای مختلف ایران حاکی از آن بود که شماری از مردم در مناطق مختلف با سردادن شعار، نوشتن نام توماج روی دیوارها و پخش آهنگ‌های او، خشم و انزجار خود را از این حکم ناعادلانه نشان دادند. در فضای مجازی نیز هشتگ‌های مربوط به توماج صالحی بارها و بارها توسط کاربران بازنشر شد و نام او را به صدر پرتکرارترین‌های رسانه‌های اجتماعی آورد.

«میلاد علوی»، خبرنگار روزنامه شرق با انتشار پستی در حساب خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که پس از اعلام خبر صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، «در محلات مختلف تهران و کرج، مردم، با شعارهایی، اعتراض خود را نشان دادند.»

پس از اعلام خبر صدور حکم #اعدام برای #توماج_صالحی، در محلات مختلف تهران و کرج، مردم، با شعارهایی، اعتراض خود را نشان دادند. برخی هم آهنگ‌های توماج را با صدای بلند پخش کردند. نام توماج در برخی دیوارها دوباره نوشته شده.

واکنش چهره‌های سیاسی

«ودانت پاتل»، معاون سخنگو وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی گفت:«ما آن گزارش‌های نگران‌کننده را دیده‌ایم. ما در مورد کسی صحبت می‌کنیم که قبلا در بازداشت با شکنجه و سایر رفتارهای خشن روبه‌رو شده است.»

این مقام وزارت خارجه آمریکا در ادامه این اقدام حکومت ایران را «نمونه دیگری از نقض وحشتناک و گسترده حقوق‌بشر» توصیف کرد و گفت: «ما بار دیگر استفاده ابزاری رژیم ایران از مجازات اعدام جهت سرکوب حقوق انسانی و آزادی‌های اساسی مردم را محکوم می‌کنیم.»

«ابرام پیلی»، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، ضمن محکوم کردن «حکم اعدام توماج صالحی» و با اشاره به محکومیت «سامان یاسین»، دیگر خواننده معترض زندانی به پنج سال تبعید در یکی از شهرهای استان کرمان، خواهان آزادی هر دوی آن‌ها شد.

این مقام دولت آمریکا در حساب کاربری خود در ایکس نوشت: «این احکام آخرین موارد آزار رژیم ایران علیه شهروندان خود، نادیده گرفتن حقوق‌بشر و ترس از تغییرات دموکراتیک مورد نظر مردم است.»

«یه وان ری»، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج صالحی نیز با انتشار ویدیویی در حساب کاربری ایکس، اعلام کرد از شنیدن این خبر «شوکه و خشمگین» شده است.

او در ادامه گفت: «صدور حکم اعدام برای این خواننده حتی براساس رویه‌های ایران نیز منطقی نیست. چطور ممکن است اتهاماتی که سال گذشته توماج به خاطر آن‌ها حکم شش سال زندان دریافت کرد، آنچنان بزرگ شده که چنین حکم سنگینی را دریافت کند.»

«رت روتگن»، دیگر نماینده پارلمان آلمان نیز در شبکه ایکس نوشت، توماج صالحی «برای مردم ایران» و برای «آینده‌ای بدون حکومت جمهوری اسلامی» ایستادگی می‌کند و به‌دلیل «غلبه بر ترس خود از حکومت» اکنون با مجازات اعدام روبه‌رو شده است.

«هلموت برندشتتر»، نماینده پارلمان اتریش و کفیل سیاسی توماج صالحی، اعتراض خود را به صدور حکم اعدام او اعلام کرد

واکنش‌ها اما صرفا به انتقاد از برخورد جمهوری اسلامی با مخالفان و منتقدان خود خلاصه نشده و خیلی از افراد به عملکرد سیستم قضایی جمهوری اسلامی هم ایراد وارد کردند. یکی از این افراد علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری بود که در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:

اینکه بعد از نقض حکم توماج صالحى در دیوان عالی کشور و تاکید این مرجع به کاهش اتهامات، دادگاه انقلاب با افزایش اتهامات وی را به اعدام محکوم کرده پوزخندی تلخ از درون دستگاه قضایی به سر تا ذیل قانون آیین کیفری است.

او در انتهای این نوشته اضافه کرده است «خواست مردم هیچ، حداقل به قانون خودتان پایبند باشید!»

در همین رابطه امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی بیان کرده است که شعبه یک دادگاه انقلاب اصفهان، در اقدامی که در نوع خود بی سابقه است، حکم دیوان عالی کشور درباره پرونده سال ۱۴۰۱ توماج صالحی را اجرایی نکرد و با «ارشادی» خواندن این حکم و تاکید بر استقلال دادگاه بدوی، توماج صالحی را به اتهام افساد فی الارض، به اشد مجازات یعنی اعدام محکوم کرد.

محسن برهانی، حقوقدان هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که به نظر من قطعاً حکم اعدام ‎توماج صالحی در دیوان عالی کشور نقض خواهد شد اما ضروری است دستگاه قضا چاره‌ای بیندیشد در خصوص برخی شعب مجازات‌گرا که اینگونه سخاوتمندانه احکام سنگین صادر و برای مردم و کشور و سیستم قضایی هزینه تولید می‌کنند.
برخی از سینماگران هم در صفحه‌های شخصی خود از توماج صالحی نوشتند و از او حمایت کردند. جعفر پناهی، فیلمساز ایرانی یکی از این افراد بود که با انتشار ویدیویی از توماج صالحی به اسم طناب دار در حمایت از او نوشت:پسر ایران را جمهوری اسلامی به اعدام محکوم کرد.

هنرمندان در واکنش به حکم توماج

یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فرهنگی «کیهان کلهر»، نوازنده برجسته ایرانی است. او  سکوت در برابر این حکم را با اشاره به گفته «نوید افکاری» دیگر معترض اعدام شده نشانه «حمایت از ظلم ظالم» توصیف کرد و خواهان آزادی فوری او شد.

«هانیه توسلی»، بازیگر سینمای ایران، در پستی در اینستاگرام خود به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی واکنش نشان داد و نوشت: «توماج صالحی یک جوان ایرانی است. یک خواننده است. او یک جوان خواننده معترض است. اعتراض جرم نیست. جوان بودن جرم نیست. خواننده بودن جرم نیست. واقعا فکر می‌کنید شرایطی که در آن زندگی می‌کنیم جای اعتراض ندارد؟»

«مهدی یراحی»، خواننده معترض هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «خبر حکم اعدام توماج صالحی، از فرط بی‌بنیادی به کمدی سیاه می‌ماند. برادرم را بدون قید و شرط آزاد کنید که دود این آتش چشمانتان را خواهد سوزاند.»

مهدی یراحی یکی از خوانندگان معترض است که به‌دلیل همراهی با اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و انتقاداتی که در سال‌های گذشته به سیاست‌های حکومت داشته ممنوع‌الکار و بازداشت شده است.

«ابی»، خواننده موسیقی پاپ ایرانی نیز از صدور حکم اعدام برای توماج صالحی انتقاد کرد و در حساب  اینستاگرام خود نوشته است: «همه‌چیز در حکومت اسلامی غیرانسانی و مغایر عقل و انصاف است. در کجای دنیا یک هنرمند آزادی‌خواه، که از مساوات و انسانیت می‌خواند، محکوم به اعدام می‌شود؟ و یک قاضی دادگاه بدوی حکم دیوان عالی کشور را زیر پا می‌گذارد. این اتفاقات فقط در حکومتی بی‌قانون با حکامی وحشی می‌افتد.»

حمایت خانواده‌های دادخواه از توماج صالحی

حساب کاربری «گوهر عشقی»، مادر دادخواه «ستار بهشتی»، در شبکه ایکس، با انتشار پستی در حمایت از توماج صالحی نوشت: «همان‌طور که قبلا گفتم،رژیم خامنه‌ای جلاد به سیم آخر زده است‌. فرزندانم! در برابر این حکم ننگین سکوت نکنید! این‌ها می‌خواهند شما را بترسانند و کشور را به قبرستان تبدیل کنند.»

«حامد اسماعیلیون»، از اعضای خانواده‌های دادخواه پرواز پی‌اس ۷۵۲ نیز، توماج را «نمادی از مبارزه‌ی قهرمانانه‌ مردم ایران» دانست و نوشت:«اعدام و کشتار و خشونت آخرین ابزار جمهوری اسلامی‌ست. حکومتی که به کشتن امید آمده است. حکومتی که می‌خواهد نتوانستن را به مردم القا کند غافل از این‌که خودش در رویارویی با خشم مردم قافیه را باخته است. حکومتی که از خشم مردم بسیار ترسیده است. توماج تنها نیست و حکومت اسلامی در مقابل او نیز تسلیم خواهد شد.»

او همچنین با انتشار پستی تحت‌عنوان «به خیابان باز می‌گردیم» نوشت که روزهای شنبه و یک‌شنبه تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف دنیا در اعتراض به حکم اعدام توماج صالحی برگزار خواهد شد.

«مسیح علینژاد»، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی هم نوشت: «حکم اعدام توماج صالحی برای این صادر شد که او مصداق واقعی تکثیر شجاعت بود، به او حکم اعدام داده‌اند چون از خیابان و در خیابان بود.عقب نشینی ما یعنی پیش‌روی نظام فاشیستی جمهوری اسلامی، امروز بر ماست که هر آنچه در توان داریم به کار گیریم و صدای توماج باشیم که صدای بی‌صدایان بود.»

اواخر اسفند سال گذشته، جلسه رسیدگی به پرونده تازه‌ای که برای  توماج صالحی مفتوح شده بود برگزار شد. او متهم به «تشویق به اعمال خشونت‌آمیز از طریق سامانه‌های رایانه‌ای» و «نشر اکاذیب از طریق رایانه» شد.

تیر سال گذشته دادگاه انقلاب اصفهان، توماج صالحی را بابت اتهام افساد فی‌الارض در پرونده تشکیل شده در سال ۱۴۰۱، به شش سال و سه ماه حبس محکوم کرد.

توماج صالحی با رد اتهامات وارده و «غیرقانونی» دانستن این دادگاه، گفته که محاکمه‌اش «نه بر‌اساس قانون، بلکه به خواست نهادهای اطلاعاتی» صورت گرفته است.

دیوان عالی کشور حکم صادر شده برای توماج صالحی را لغو کرد، اما امیر رئیسیان وکیل او، همان زمان اعلام کرد که حتی بعد از نقض این حکم در دیوان عالی کشور و لزوم حذف دو عنوان اتهامی او، دادگاه انقلاب پرونده را به دادسرای اصفهان بازگرداند.

واکنش‌ کاربران نسبت به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، رپر فارسی برای خیلی از کاربران یادآور قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی بود. آنها درباره این مسئله نوشتند که جمهوری اسلامی احساس می‌کند مردم نسبت به اتفاقات روز و محیط اطراف خود بی‌تفاوت شده‌اند و فضای ناامیدی و کرختی جامعه را در برگرفته است، حال آنکه یک جرقه هنوز می‌تواند خشم و کینه مردمی نسبت به جمهوری اسلامی را منفجر کند.
The post کاربران شبکه‌های اجتماعی در واکنش به صدور حکم اعدام: «صدای ما بودی، صدای تو می‌شویم» appeared first on ملی مذهبی.